מסחר אלקטרוני: מילון מושגים

B2B – הגדרה לחברה או עסק אשר מוכר מוצרים או שירותים המיועדים לעסקים וחברות אחרות. לקוחותיו של עסק או חברה זו  הם ארגונים עסקיים אחרים (חברות, חנויות וכולי).ראשי תיבות של Business to business

 B2C–  הגדרה לעסק או חברה אשר מוכר מוצרים או שירותים לאנשים פרטיים. ראשי תיבות Business to consumer.

SEO – בעברית מוכר כ- “קידום אתרים”. זהו תחום מקצועי, שמטרתו לקדם את  דפי האתר כך שיובלטו באחת מהתוצאות המובילות בחיפוש אחר מונח ספציפי במנועי החיפוש השונים ובעיקרן גוגל,  במנוע חיפוש, הקידום האורגני תלוי ביטויי מפתח ותחרות הקידום משפיעה מאוד על התקדמות האתר.

SSL–  הוא פרוטוקול אבטחה והצפנת מידע , היוצר חיבור מאובטח ומוגן בין המחשב שלנו, הגולשים לבין אתר אינטרנט. SSL נמצאת בשימוש נרחב לכל אתר או דף רשת הדורשים שהמידע המועבר בינם לבין המחשב של הגולש ובחזרה יהיה מוצפן, מאובטח ופרטי, כך שלא יהיה ניתן להתחקות אחריו ולפענח אותו. לדוגמה- אתרים עם אפשרויות רכישה, פרטים אישיים מסווגיים וכו’. הטכנולוגיה נמצאת כיום בשימוש כמעט בכל סוגי האתרים הקיימים. ראשי תיבות  של Secure Sockets Layer. SSL

אירוח אירוח היא הפעולה האחסון כל הקבצים של האתר שלנו על כונן קשיח של מחשב ייעודי הנגיש לכולם דרך האינטרנט, המכונה גם שרת, ועל ידי כך הפיכתם זמינים לגלישה ולקריאה בכל מחשב, טאבלט או סמרטפון המחובר לאינטרנט ובעל דפדפן. אתרי אינטרנט מתארחים על שרתים, שלרוב נמצאים במתחמים מיוחדים לשם כך, המכילים הרבה מאוד שרתים, והמכונים גם “חוות אירוח”.

ביג דאטה – הוא מונח כללי הבא לתאר כמות עצומה של מידע, מסדי נתונים ענקיים, המכילים מידע עצום ורב, בדרך כלל בסדר גודל  ענקיים (טרהבייטים ומעלה)ביג דאטה הוא מונח המתייחס גם לתחומים עקיפים כמו- יכולות איחסון, טיפול בנתונים וכו’.

דואל עוקב אירוע – דואל עוקב אירוע הוא מכתב דואר אלקטרוני, דיוור ייעודי, הנשלח לגולש או לנמען לאחר “אירוע” – כאשר אירוע יכול להיות גם ביקור של הגולש באתר שלנו, ביצוע רכישה, השלמת הרשמה למועדון לקוחות או שליחת פניה לשירות לקוחות – כל אלה יכולים להיות אירועים שיהוו גורם לשליחת הדואל, לרוב באופן אוטומטי. כך למשל, יכול להיות דואל עוקב אירוע אחרי שגולש קנה מוצר מסוים באתר שלנו, נציע לו לרכישה מוצר דומה או משלים באמצעות אותו דואל.

דואר אלקטרוני – ידוע גם בקיצור eMail, קיצור ל-electronic mail או דואל בעברית. דואר אלקטרוני הוא שם לכלל הפעולות, המערכות והעצמים שתכליתם שליחת הודעות ברשת תקשורת אלקטרונית בין מוען לנמען בודד או בין מוען אחד לכמות גדולה יותר של נמענים. לרוב הכוונה לשליחת ההודעות הזו באמצעות רשת האינטרנט, אבל יכול להיות למשל, גם דואר אלקטרוני פנים ארגוני.

דיוור אלקטרוני –  דיוור אלקטרוני הוא כינוי להודעת דואר אלקטרוני הנשלחת למספר רב של נמענים, לרוב למטרות שיווקיות או פרסומיות. הדיוור האלקטרוני הוא המקבילה בעולם הדיגיטלי של עלונים המחולקים בתיבות הדואר, או דיוור הנשלח לחתך אוכלוסיה ספציפי. אבל בשונה ממקבילו בעולם הפיזי, הדיוור האלקטרוני מאפשר בקרה, ניתוח ואיסוף נתונים, כמו כמה אנשים בכלל פתחו את הדיוור שלנו וקראו אותו וכמה הקליקו על קישורים המצויים בו וכולי.

הנעה לפעולה –  מונח הבא לתאר כל עצם או פעולה שמטרתם לגרום לגולש לבצע פעולה מסוימת. לרוב, הפעולה המסוימת הזו תהיה לחיצה על קישור, ביצוע רכישה וכולי. דוגמאות אפשריות הן הבלטת מבצעים או פריטים מסוימים בעמוד הבית, הבלטה של הנחה או הבטחה למתן תשורה (כל מי שלוחץ זוכה בפרס).

חשבון סוחר – באנגלית, Merchant Account. חשבון מיוחד עבור מי שמבצע פעולות סחר בזירות מסחר מקוון או שירותי תשלומים, כדוגמת eBay או PayPal בהתאמה. חשבון סוחר כפוף לתנאים שונים מחשבון רגיל, ובאפשרותו גם לקבל ולשמור תשלומים ולא רק לשלם לאחרים. קיים גם בתעשיית הבנקאות והאשראי, ונחוץ לצרכים של מסחר אלקטרוני.

טוויטר – רשת חברתית אשר יצרה לעצמה שם בכך שהיא הגבילה את משתמשיה להודעה באורך של 140 תווים (כולל רווחים), אורכה של הודעת SMS באנגלית. הודעה בודדת בטוויטר מכונה “ציוץ”, משתמשים אשר מנויים לקריאת הציוצים שלנו נקראים “עוקבים”, ואילו האנשים שאנו עוקבים אחרי הציוצים שלהם נקראים “נעקבים”. לטוויטר יש ממשק תכנות פתוח, וניתן להשתמש בה דרך מגוון של אפליקציות שונות או ישירות דרך הדפדפן, בכתובת: twitter.com.

ביטקוין – הוא מטבע ב”קוד פתוח”. זהו מטבע וירטואלי, המועבר ישירות בין שני צדדים (מה שמכונה גם “עמית לעמית”), כאשר בניגוד למטבעות מסורתיים, סחר החליפין שלו אינו מנוהל על ידי בנק מרכזי ושערו נקבע על ידי הסוחרים בו ברשת. לביטקוין יש שער חליפין מול מטבעות “רגילים” וניתן להמיר אותו בכסף שאינו וירטואלי.

טופס – דף רשת מיוחד, המכיל שדות שבהם הגולש יכול להזין נתונים, ובלחיצה על כפתור מתאים בעמוד, הפרטים הללו נשלחים לשרת לאחסון או לעיבוד. דוגמאות לטפסים נפוצים באתרי אינטרנט הם טופס יצירת קשר, בו הגולש משאיר את פרטיו כדי שמפעילי האתר יצרו עמו קשר באמצעים אחרים (דואר אלקטרוני, טלפון וכולי) או טופס פניה לשירות לקוחות.

יחס המרה – הוא היחס בין הגולשים שביצעו פעולות המוגדרות כרצויות במסגרת נתונה (למשל מסע קידום מכירות רשתי), לבין האוכלוסיה הכללית של אתר, עמוד רשת או דיוור. יחס המרה יכול להיות בין מספר הנמענים שהקליקו על קישור בדיוור אלקטרוני חלקי כלל הנמענים אליהם נשלח הדיוור. דוגמה אחרת: מספר הגולשים אשר רכשו מוצר חלקי סך הגולשים באתר, הוא יחס ההמרה של רכישות באתר.

מאגר נתונים אוסף של מידע המאורגן כך שהתוכן ניתן לגישה בקלות, לניהול ועדכון.

מאמצים מוקדמים – הוא כינוי לפלח אוכלוסיה שהנמנים עליו יהיו בין הראשונים לאמץ טכנולוגיה חדשה, להתנסות במוצר חדש או להירשם לשירות טרי. לרוב אלה יהיו אנשים צעירים, משכילים ופתוחים יותר באופיים, והם גם נחשבים למובילי דעה בסביבתם, ולכן יהיו מחוזרים על ידי אלה שרוצים להביא את המוצר לכלל הציבור. מקור הביטוי הוא במודל מחזור החיים של אימוץ טכנולוגיה שיצר הסוציולוג אברט רוג’רס.

מילות מפתח – מילים אשר בעל האתר מעוניין שכאשר יחפשו אותן במנוע החיפוש (ע”ע) יופיע האתר שלו במיקום גבוה בדף התוצאות (ראו גם SEO). למשל חנות פרחים בתל אביב תשתמש כנראה במילות המפתח: פרחים, משלוחי פרחים, זר פרחים ועוד. ככל שהפופולריות של מילת המפתח גבוהה, כך יעלה הקושי של האתר להופיע במקום איכותי במנוע החיפוש בו אנשים ימצאו אותו בקלות.

ממשק משתמש –  כונה במקור “מנשק”. נקודת המגע בין אדם למכונה, כלל הרכיבים שבאמצעותם אדם מעביר פקודות או מידע (מכונה גם קלט) למכונה או מחשב, לרוב בימינו מיוצג באמצעות צלמיות (ציורים קטנים), ומכונה גם ממשק משתמש גרפי, או באמצעות מחוות תנועה ובקול. דוגמאות: השלט הרחוק הוא הממשק של הטלוויזיה, לאייפון יש ממשק על גבי מסך מגע, לחיפוש של גוגל יש ממשק קולי.

מנוע חיפוש – הוא תוכנה, או אוסף תוכנות אשר תפקידן הוא ליצור אינדקס של כלל העמודים ברשת, ולספק תשובות לשאילתות חיפוש המוגשות להן, אם בצורת טקסט או קול. בעבר היו סוגים שונים של מנועי חיפוש רשתיים, אולם כיום הדומיננטיות בשוק החיפוש ברשת שייכת למנוע חיפוש אחד – גוגל, הזמין בכתובת google.com. לחברות כמו מיקרוסופט ויאהו יש מנועי חיפוש משלהן, אם כי נתח השוק שלהן קטן משמעותית מזה של גוגל.

מסחר אלקטרוני (e-commerce) – הכינוי לסחר בשירותים ומוצרים באמצעות רשת האינטרנט.

ספאם מכונה גם דואר זבל בעברית, ומקורו במערכון של מונטי פייתון, המכיל התייחסות למוצר הבשר המשומר (המוכר בישראל יותר כ”לוף”). ספאם הוא כינוי להודעות דואר אלקטרוני חסרות ערך, שמטרתן להניע את הגולש לרכישה (מפוקפקת לרוב) או להפיל אותו בפח בתרמית. דואר זבל מתייחס גם להודעות דואל שיווקיות הנשלחות במאסות, לרשימות סדרתיות של נמענים. אלה מסוננים על ידי ספקיות האינטרנט ועל ידי שירותי הדואר המקוונים, שאינם רואים בעין יפה את הפעילות הזו, שבעיקר יוצרת מטרד לנמענים.
אנו ממליצים להכם להכיר את החוק שנועד למנוע הפצת דואר זבל (סעיף 30א לחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ”ב-1982).

עגלת הקניות – רכיב תוכנה של מסחר אלקטרוני, המשמש כקטלוג המוצרים ומנהל את הליך ההזמנה והרכישה עבור הלקוח הבודד. עגלת הקניות מאפשרת ללקוח המקוון לבחור סחורה, לסקור את תכולתה ולראות מה הוא או היא עומדים לרכוש, לערוך שינויים בהזמנה ולבצע רכישה.

עמוד בית – הדף הראשי (ולרוב גם הדף הראשון שמוצג) של אתר אינטרנט, ממנו מקושרים כל שאר עמודי האתר. לדוגמא לטופס (ע”ע) “צור קשר”, יהיה קישור בולט בעמוד הבית.

עמוד נחיתה – עמוד רשת ייעודי, אליו מגיעים גולשים אחרי שהקישו על קישור חיצוני כלשהו (קישור באתר אחר, רשת חברתית, דיוור אלקטרוני וכולי). לרוב יכיל מידע שיווקי ממוקד, המיועד ספציפית לגולשים שהגיעו אליו.

פייסבוק – הרשת החברתית הגדולה בעולם, שלה למעלה ממיליארד מינויים. פייסבוק ידועה בכך שהיא מעודדת את גולשיה לשתף פרטים ואירועים מחייהם, אם על ידי פרסום “סטטוסים” (טקסטים קצרים”, תמונות, סרטוני וידאו ועוד, לצד הצגת אירועים משמעותיים בחייהם לעולם, כמו אירוסין או מקום עבודה חדש. בשנים האחרונות סופגת הרשת החברתית ביקורת חריפה על הפגיעה המכוונת שלה בפרטיות, ודרכי ההתנהלות האגרסיביות שלה כלפי המשתמשים.  זמינה בכתובת: facebook.com.

שיווק ויראלי – הוא קידום מכירות של מוצר או מותג, בדרך שתגרום לאנשים להעביר את המסר אחד לשני, באופן דומה לפעילותו של וירוס (ומכאן השם ויראלי), מבלי לדעת בהכרח שמדובר בפרסומת למעשה אשר מטרתה לקדם מוצר. דוגמאות לשיווק ויראלי יכולות להיות קטע וידאו מצחיק או מרגש.

שיווק חברתי – שיווק מוצרים וקידום מותגים באמצעות כלים ורשתות חברתיות, פייסבוק, טיווטר, אינסטגרם ועוד.

שער תשלום – שירות היוצר אוטומציה של העברת התשלום בין הקונה למוכר. זהו בדרך כלל שירות צד שלישי, המעבד, מאמת ומאשר או דוחה עסקת כרטיס אשראי בשם המוכר, דרך חיבור מאובטח (ראה גם SSL).

שרת  – הוא מחשב המספק עמודי רשת ומאחסן את התוכן של אתר אינטרנט על גבי הכונן הקשיח שלו. לכל שרת אינטרנט יש כתובת מספרית מיוחדת, המכונה כתובת IP, ולרוב גם שם מתחם. כאשר גולש מקיש את שם המתחם (שם האתר) לתוך תוכנת הדפדפן, הדפדפן שולח בקשה לשרת שיספק לו את העמוד הראשון של האתר שאליו הגולש רוצה להגיע, וכל עמוד נוסף אחריו, באותה השיטה.

תשלומים ניידים – ביצוע רכישות ותשלומים באמצעות התקנים ניידים, כמו טאבלטים וסמרטפונים ולא באמצעות מחשב נייד או שולחני. לרוב תשלומים ניידים יתייחסו לצורות תשלום שונות באמצעות הסלולרי, באמצעות שבב מיוחד, שבב NFC המותקן בטלפון החכם ויכול לאשר תשלום באמצעות קירוב הטלפון למסוף ייעודי, או אפליקציה ייעודית המאפשרת תשלום דרך הרשת, כמו למשל GetTaxi, המאפשרת תשלום מהסמרטפון בכרטיס אשראי על נסיעה במונית. לאחרונה, הציגה חברת אפל מערכת שלמה לתשלומים ניידים, המאפשרת תשלום גם באמצעות התקני מחשוב לביש, כמו השעון החכם מתוצרתה.

Customers

Motivating technology for leading brands